Робимо самі гідролат волошки

Робимо самі гідролат волошки

Робимо самі гідролат волошки

Волошка синя (Centaurea cyanus) часто зустрічається як звичайний бур’ян у посівах зернових, по краях полів. Останнім часом стає все більш популярним як садова рослина, селекціонерами виведені десятки різних сортів, що розрізняються кольором і формою квіток. Цвіте волошка з травня по серпень, дозрівання плодів відбувається в серпні.

Лікарською сировиною є крайові квітки волошки — із зібраних розпустилися квіткових кошиків вищипують крайові воронкоподібні квіти, намагаючись не захопити внутрішні трубочки. Сушити квітки волошки необхідно в тіні, розклавши тонким шаром. На світлі сировину швидко вигоряє і виходить не якісним.

Чим корисний волошка?

Волошка (його квітки) — одна з небагатьох рослин, яке у великих кількостях експортується за кордон. У нас же основними постачальниками квіток волошки в промислових масштабах є Краснодарський край Росії, Україна, Білорусь.

У народній і традиційній медицині препарати, виготовлені на основі квіток волошок, використовуються дуже давно. Настої і відвари застосовують при хронічних запальних захворюваннях сечовивідних шляхів та нирок. при виникненні набряків, пов’язаних з хворобами серцево — судинної системи і нирок. Волошка синя незмінно входить в склади сечогінних зборів, що застосовуються при нефрозах, циститах, сечокам’яній хворобі. Так само він в ходить до складу зборів, спрямованих на лікування шлунково-кишкового тракту.

Гідролат волошки з успіхом використовується при блефаритах, кон’юнктивітах, для усунення запалень, що виникли через носіння контактних лінз.

Слід пам’ятати, що відвари і настої волошки слабоядовіти! Приймати їх слід з обережністю, а вживати маленьким дітям і вагітним жінкам категорично забороняється.

Як волошка застосовується в косметології?

У косметичній промисловості найчастіше застосовується гідролат волошки синьої. Властивості його заспокоювати стомлені та роздратовані очі, регенерувати і тонізувати мляву шкіру, освіжати і освітлювати її, використовуються для приготування численних косметичних засобів (масок, кремів, тоніків, лосьйонів, засобів для зняття макіяжу, спреїв після засмаги, і т.д.). При додаванні в шампуні і бальзами для волосся, при регулярному використанні, він надає волоссю блиск, стимулює їх зростання.

Своїми унікальними властивостями гідролат волошки зобов’язаний антоцианам — біофлаваноїди синього, фіолетового і червоного кольорів, присутнім в квітках з насиченою забарвленням синіх відтінків. Саме антоціани, переходячи під час дистиляції в гідролат, обумовлюють його сильні антисептичні властивості. Також в гідролат переходять і глікозиди (ціанін, цікорін, цітаурін, центаурин, цікоріін), мікроелементи і вітаміни.

Комплексний вплив активних речовин, що входять до складу гідролата волошки, має протизапальну, антибактеріальну, регененрірующее вплив.

Гідролат волошки

Взагалі гідролат волошки за своїми косметичним властивостям багато в чому схожий з гідролатом ромашки. так само пом’якшує, живить, відновлює шкіру і має протизапальну дію. Але гідролат волошки може бути ще використаний для прямого догляду за очима, не дратуючи їх і не викликаючи відчуття печіння, тому на його основі найчастіше готують засоби для демакіяжу.

Для приготування в домашніх умовах гідролата волошки потрібні свіжозірвані квіти або ж попередньо вищипані і висушені крайові квітки. Висушені квіти обов’язково повинні бути яскраво-синього кольору, без зблякли, це свідчитиме про правильність збору та сушіння сировини, а також гарантувати наявність в ньому всіх унікальних активних діючих речовин.

При відсутності спеціальної установки для виготовлення гідролатов, можна приготувати гідролат, розмістивши квіти на решітці пароварки або ж гідродістілляціі.

Гідролат волошки виходить абсолютно прозорий. Поки він теплий, має ніжний квітковим запахом, остиглий гідролат практично не пахне. При нанесенні на шкіру гідролата волошки, він трохи холодить її, освіжає і додає відчуття свіжості.

Але краще використовувати цей гідролат не в чистому вигляді, а для виготовлення численних косметичних засобів.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!